Akciğere Tüp Takılma İşlemleri ve Uygulama Süreçleri
Akciğere tüp takılma işlemleri dahilinde ince bir plastik tüpün göğüs duvarıile akciğerler arasındaki plevra alanına yerleştirilmesi yapılır. Bu sayede aşırı sıvı veya havayı çıkarmak mümkün hale gelecektir.
Göğüs tüpü yerleştirilmesi( Torakostomi )
Göğüs tüpü yerleştirilmesi, incecik plastik olan bir tüpün akciğerler ile göğüs duvarı arasındaki plevra adı verilen alana yerleştirilmesidir. Bu uygulamada aşırı sıvı ya da aşırı havayı çıkarmak için emme cihazına bağlanabilen minimal invaziv bir işlem yapılır. Bu uygulama plevral bölgeye ilaç vermek adına da kullanılabilir. Göğüs tüpünün yerleştirilmesi işlemlerinde radyologlar araçları yönlendirme yapmak için floroskopi, bilgisayarlı tomografi ve ultrason tarzında görüntüleme teknikleri de kullanır. 2 tane incecik mebran pıhtı alanını sıraya sokar. Biri göğüsün iç duvarına sararken diğeri akciğerlerin etrafını sarar. İki tane mebran arasında bulunan boşluk çoğu zaman solunum esnasında göğüs boşluğunda akciğerin daha rahat hareket etmesine yardımcı olmak için az miktarlarda yağlama sıvısı doldurulur. Bazı hastalıklar ve bazı koşullar plevral bölgede aşırı hava, kan ya da ekstra sıvı toplanmasına neden olabilmektedir. Bundan dolayı akciğerlerde sıkışma meydana gelir, çöker ve nefes alma zorlaşır. Uygulanacak olan göğüs tüpü aşırı olan havayı ya da sıvıyı uzaklaştırma konusunda yardımcı olur.
Uzman hekimler uzun süreli sıvı drenajı gereksinimi duyduğunda da bu uygulamaya karar verilebilir. durum bu şekilde ise tünelli bir plevral drenaj kateteri takılır. Pleural kateter drenajı göğüsün alt kısmına yerleştirilerek plevral boşluk kısmına yerleştirilen plastik göğüs türüdür. Bu kateter metastatik kanserle, enfeksiyonlar, ciğer hastalıkları ve kalp yetmezliği tarzındaki hastalıklarda plevral alanda devamlı sıvı birikiminin ortadan kaldırılması için bir tedavi seçeneğidir. Plevral sıvının cilt altından çıkarılmasında uzun süreçli tedavi için kullanılır. Göğüs tüpü yerleştirilmesinin avantajı birikmiş plevral sıvının çıkarılması için tekrarlanmış plevral musluk işlemlerine gerek duyulmamasıdır.
İşleme Hazırlanma
Uygulama için yapılacak olan muayenelerde uzman hekime hasta kullandığı ilaçları ve doğal ürünlerin hepsini söylemelidir. Ayrıca alerjik sorunu olan kişilerde bu konuda uzmana detay vermelidir. Lokal anestezi, genel anestezi ilaçları ve iyot içeren kontrast maddeler ile alakalı alerjik durumlarını bilemedim hastalarda detay vermeyi kesinlikle unutmamalıdır. Uzmanlar uygulama öncesinde hasta kişilerin nonstroid anti-inflamatuar ilaçları, aspirin ve kan inceltici diğer ilaçları kullanmayı yasaklar. İlaç yasakları ve programı dışında yapılan değişiklikler dışında nasıl hazırlanması gerektiği konusunda kişiye özel talimatlar uzman tarafından verilir. Uygulama esnasında hastalar özel bir önlük giydirilir. Gebelik ile alakalı durumu olan kadınların buna uzmanı bildirmesi gerekir. Ayrıca uygulama öncesinde hasta aklına takılan tüm soruları uzman hekimine sorarak kendini aydınlatmalıdır.
Uygulama
Hasta muayene masasına yerleştirilir. İşlem esnasında kan basıncını, kalp atış hızını ve nabzı izleyen monitörleri hasta bağlanır. Sedasyon uygulaması tamamen uzmanım belirlemesi ile alakalıdır. Uzman hekim bölgeyi gerekli lokal anestezi ile uyuşturur. Kateterin takılacağı alan sterilize edilir ve cerrahi örtü ile kaplanır. Böyle çok küçük bir kesi atılır. Görüntülü bir uygulama kullanılarak uzun, ince ve içi boş bir plastik tüp yerleştirilmesi yapılır. Tüpün yerleşim alanı kontrol etmek adına röntgen çekimi yapılacaktır. Göğüs tüpü dikiş ya da yapışkan bant yardım yerine konulur. Tüp fazla düzeydeki sıvı ve havanın çıkmasını sağlayacağından dolayı bu durumu kontrol etmek için röntgen kullanılır. Göğüs bölgesinden tamamen havanın ya da sıvının boşaltılmış olduğunu ve akciğerlerin genişleme sağladığını ölünceye kadar tüp kalır. Uygulamanın tamam mı 30 dakika içinde tamamlanır. Hava ya da sıvı çıkarıldığı zaman ciğerlerin genişlemesine yardımcı olmak için derin derin nefes almak gerekir. Akciğerin kapasitesi havayı ne dışarı ve içeri ne kadar alıp verdiğimiz ile alakalı ölçüm yapan bir test ile tespit edilir. Bu testte spirometre adı verilir. Göğüs türü çıkarılıncaya kadar hasta hastanede kalabilir ya da taşınma özelliği bulunan drenaj tüpü ile eve gönderilebilir. Bunun kararını uzman hekim verecektir. Göğüs tüpü ile alakalı ihtiyaç ortadan kalktığı zaman uzman bandı ve sürülür gevşetecektir. Hastanın derin bir nefes alması ile tüp çıkartılır. Uygulama alanı dikilir ve özel bandaj uygulaması yapılır. Fazla havanın ve sıvının plevral bölgede yeniden meydana gelmediğini belirlemek adına röntgen çekimi yapılır.
Kaynaklar
- http://www.msdmanuals.com/professional/pulmonary-disorders/diagnostic-and-therapeutic-pulmonary-procedures
- https://www.uptodate.com/contents/placement-and-management-of-thoracostomy-tubes
- https://www.radiologyinfo.org/en/info.cfm?pg=thoracostomy
- https://www.merckmanuals.com/en-pr/home/lung-and-airway-disorders/diagnosis-of-lung-disorders/chest-tube-insertion