Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Ödemi Hastalığı Tanısı ve Tedavisi İçin Yapılacaklar

Akciğer ödemi sorunu ile karşı karşıya kalan kişilerde birçok belirti meydana gelir. Bunların içinde en önemli olan nefes alıp verme sorunlarıdır. Bu duruma düşen kişilerin acilen tedavi olması gerekir.

Akciğer Ödemi Ve Tanısı

Akciğer ödemi akciğer dokusu, hücreleri ve pulmoner alveoler arasında artmış olan sıvıdan kaynaklı ortaya çıkar. Akciğer ödemi sıvı toplanmasından dolayı halk arasında akciğerdeki su olarak adlandırılır. Akciğer ödemi birçok hastalıktan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Kalp yetmezliği ve pulmoner ödem bunun en önemli sebepleri arasında yer alır. Ayrıca akciğer hastalıkları böbrek fonksiyonlarında meydana gelen sorunlar ciddi düzeydeki alerjik reaksiyonlar, ya da toksinler gibi böbrek hastalıklarından kaynaklı olarak da ortaya çıkan bir hastalıktır. Akciğer ödeminin tanısının;

Pulmoner ödem genelde semptomlar ve klinik tablo temelinde daha kolay fark edilebilen bir durumdur. Bu durumda kalp hızında hızlanma olur ve solunum ciddi düzeyde yükselir ya da azalır. Dudaklarla deri bölgesinde mavi lekelenmeler meydana gelir. Fiziksel muayene esnasında uzman akciğerlerde detaylı şekilde dinleme sağlayacaktır. Bu esnada nemli sondajlı sesler, alveollerde biriken sıvının sebep olduğu ve çıplak kulakta duyulabilen sesler uzman tarafından dinlenir. Yapılan fiziki muayene ardından çekilecek olan göğüs röntgeni koyulacak olan tane doğrulayacak tır. Yapılacak bir kan gazı analizi ile hastalığın teşhisinde uzman tarafından doğrulama yapılabilir. Sorunun kalp bölgesine yayılıp yayılmadığı ile alakalı testler de yapılır. Bunun için EKG ve ekokardiyografi gibi ultrason uygulamaları kullanılır. Bazı durumlarda da kardiyak sorunların yani kardiyak ödemin diğer ödemlerden ayrılması için EKG fayda sağlayacaktır.

Akciğer Ödemi Tedavisi

Akciğer ödemi akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. İki durumda ilerleme gösterdiği zaman ciddi hatta bazen hayati tehlikeler meydana getirebilecek riskler içermektedir. Bundan dolayı akciğer ödemi hastalığı bazı kişilerle şiddetli belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler dâhilinde hasta acilen hastaneye gitmelidir. Belirtiler şiddetlendiği zaman ödemin arttığı ve riskli bir durumla dönüştüğü anlamına gelebilir. Hasta olan kişiler uzman hekime başvurduğunda hemen otutturulur, bacaklarının açılmasına izin verilir. Bu oturma şekli sayesinde kalbin kısa süre içinde rahatlaması sağlanacaktır. Kronik, şiddetli ya da akut akciğer ödemi tedavisi kapsamında uygulanacak olan işlemler;

  • Bu duruma düşen kişilerin çoğunda nefes alma sorunları da olduğundan dolayı nazogastrik tüp desteği ya da bir yüz maskesi yolu ile oksijen desteği verilecektir. Oksijen desteğinin verilmesi akciğer ödem tedavisinde yapılacak olan ilk uygulamadır.
  • Bazı hastalarda suni şekilde yapılacak olan solunumlar şart olabilir. Şiddetli düzeye çıkan durumlarda uzman hekim bronşlardan sekresyon aspirasyonu yapabilir. Bunun yanı sıra hastaya genelde sedatifler ile ağrı kesici ilaçlarda verilecektir. Huzursuzluk ve endişe duyan kişilerin bu durumunda ilerleme kaygı dönüştüğü zaman uzman hekim uygun görürse diazepam verebilir.
  • Nitrogliserin ile kardiyovasküler sistemde meydana geleni basıncı düşürebilir. Bu sayede akciğerdeki tıkanıklığında önüne geçilecektir. Şiddeti üst düzeyde ve ağrısı üst düzeyde olan kişilerde morfin uygulaması tercih edilebilir. Morfin sayesinde nefes darlıkları ile meydana gelen sıkıntılar ortadan hızlıca kalkar
  • Ayrıca dehidrate edici olan ilaçlar akciğerlerdeki ödemin tedavisi için uygundur. Bulunan dokuları dokudan çıkarmakla kalmayacak, bunun yanında kalbin rahatlaması için basıncın düşmesini sağlayacak ve kişi vücudunun kan hacmini de yükseltecektir. Bu ilaçlar sıvı atılımı böbrekler aracılığı ile gerçekleştireceğinden dolayı tedavi gören kişi sık idrara çıkar. Zaten kan basıncında düşüklük varsa da yükseltecek ilaçların kullanımı yapılır.
  • Daha ileri seviyede olan sorunlarda yapılacak olan tedavi, altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Kalp yetmezlikleri böbrek hasarı veya kardiyak aritmi tarzında altta yatan hastalıklar mevcutsa tedavileri önceden detaylı şekilde planlanır.
  • Kortizon  toksik akciğer ödemi olarak bilinen alerjik veya toksine bağlı sorunlarda etkilidir. Hasta kişiye belli başlı ilaç takviyeleri verilir. Hastanın durumu daha ciddi düzeydeyse içine enjeksiyon şeklinde uygulama yapılacaktır.
  • Akciğer ödemlerinde en önemli sıkıntı nefes alma ile alakalı olandır. Düzenli ve kaliteli şekilde nefes alımı yapamamak ciddi sorunlara yol açar. Oksijen kullanımı ve artan hava basıncına maruz kalan kişilerin kullanabileceği bir basınç torbası bu konuda yararlıdır. Uzman hekim gerekli görürse vazodilatatör tarzında ilaçları kullanabilir. Hastanın genel durumuna göre belirlenecektir.


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...