Akciğer Yenilenmesinde Stratejik Yöntemler Ve Doğal Tedavi Süreci
Sigara dumanı akciğerler ve solunum yolları üzerinde derin hasarlar bırakan etkenlerden biridir. Fakat, yapılan çalışmalar sigara kullanımının bırakılmasının ardından akciğerlerin kendini yenileyebileceğini göstermiştir.
Akciğerlerde Yenilenme Süreci
Özellikle sigara içenler tarafından merak edilen akciğer kendini yeniler mi ya da akciğer kendini ne kadar sürede yeniler sorularının cevabı ne kadar süre sigara içildiği ile doğru orantılıdır. Uzun süreli sigara kullanımında akciğer astarı iltihaplanmaya ve tahriş olmaya başlar. İlk belirtileri arasında öksürük nöbetleri, nefes darlığı, mukus salgılarında artış ve sarı renkli balgam yer alır. Bu sürece erken müdahale edildiğinde ve sigara kullanımı bırakıldığında akciğerlerin kendini yenileme süreci sigarayı bıraktıktan 1 ay sonra başlar ve 9 aya kadar bu süreç devam eder.
Sağlıklı bir solunum sisteminde oksijen akciğerlerdeki alveol adı verilen hava keseciklerine bağlanır ve alveoller ile kana karışır. Ortalama 1 mm çapında olan bu hava kesecikleri erişkin bir insanda 300 milyon civarındadır. Solunum yollarında ve akciğer astarında iltihap oluşması halinde alveoller sönmeye ve ölmeye başlar. Böylece amfizem adı verilen bir hastalık görülür. Hastalık ne kadar ilerlerse geri dönülmesi o kadar güç hasarlara yol açar ve akciğerler kendini temizleyemez hale gelir. Öksürük şikayeti ve mukus artışı akciğerlerin kendini temizlemeye çalışırken zorlandığının belirtisidir.
Stratejik Yöntemler
İlerlemiş akciğer hastalıklarında rejenerasyon kendi başına gerçekleşemez ve tıbbi müdahale gerektirebilir. Bunun temel nedeni alveol adı verilen küçük hava keselerinin farklı sebeplerle tamamen tahrip olması ve geri dönüşü olmayan hasarlara yol açmasıdır. Alveollerin tamamen tahrip olmasına neden olan hastalıkların başında amfizem, bronşit ve KOAH gelmektedir. Bu hastalıklara erken müdahale edildiğinde alveoller kendini dengeleyebilir ve sigaranın tamamen bırakılması ile yenilenme sürecine geçilebilir. İlerlediği durumlarda ise cerrahi müdahaleyi gerektiren solunum bozuklukları ortaya çıkar.
Son yıllarda kök hücre çalışmalarındaki gelişmeler ile mezankimal hücre kültürü, yapay ve doğal epitel hücre nakli mümkün olmuştur.
Akciğerlerdeki hücre yenilenmesini sağlamak amacıyla kullanılan tıbbi 2 farklı metot vardır. Bunlardan birincisi pulmoner hücrelerin büyümesine yardımcı olan stratejik yaklaşımları ikincisi ise akciğer naklini içermektedir. Uygun strateji ancak gerekli tahlil ve araştırmalar sonucunda belirlenebilir.
Destekleyici Doğal Tedaviler
Akciğer sağlığını korumak ve hücre yenilenmesine katkı sağlamak için uygulanabilecek doğal terapi yöntemleri mümkündür. Örneğin, C vitamini açısından zengin gıdalar hücrelere oksijen taşınmasına yardım eden enzimlere sahiptir. Fakat sadece c vitamini tüketmek tek başına tedaviyi sağlamaz. Bu süreçte sağlıklı bir yaşam kararı almak ve harekete geçmek gerekir. Harekete geçmek için öncelikle sigarayı bırakın. Amfizem ve Koah gibi hastalıklarda mukus akciğerlere birikmiş olduğundan mukusu katılaştıran işlenmiş hayvansal gıdalar ve yapay şeker tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yılda 2 defa akciğeri temizleyen kürler uygulanmalıdır.
Temiz su; Su en basit ve en etkili detoks yöntemidir. Günde en az 2 buçuk litre su için.
Muz; Günde 2 muz yemek akciğerler üzerinde biriken nikotini atmaya yardımcı olur.
Soğan; Katılaşmış mukusun parçalanmasına ve enfeksiyonlarının atılmasına yardımcı olur. Soğan kürleri 1 hafta uygulandıktan sonra 3 gün vücut dinlendirilmelidir.
Meyan kökü; Meyan kökü ile yapılacak çaylar mukusu yumuşatarak atılmasını kolaylaştırır. Akciğer fonksiyonlarını düzenler. Ayrıca antiviral ve anti bakteriyel etkileri ile solunum yolu enfeksiyonlarını temizler. Zararlı serbest radikallerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır. İçerdiği gliserin ve flavonoidler akciğer kanserine neden olan hücrelerin oluşumunu engeller. Yüksek tansiyon hastaları ve gebeler doktor onayı olmadan kullanmamalıdır.
Kekik; Solunum yolları ve akciğerlerin kendini temizlemesinde yardımcı olan çok güçlü antiseptik bitkilerden biridir. Antik dönemlerden beri tıbbi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Taze kekik ile yapılacak salatalar ve kuru kekikten hazırlanan çaylar akciğer fonksiyonlarını düzenleyerek akciğerlerin kendini yenilemesine yardımcı olur.
Adaçayı; Çay olarak demlenebileceği gibi buhar banyosu suyuna eklenerek teneffüs edilebilir. Buhar banyosu ile akciğerlere taşınan oksijen miktarının artmasına yardımcı olur. Çay olarak demlendiğinde kan hücrelerinin yenilenmesine yardım eder. Zararlı serbest radikal hücrelerin vücuttan atılmasını sağlar. Akciğer astarı üzerinde gelişen iltihaplı dokuların üzerinde iyileştirici etkisi vardır.
Kaynaklar
- https://news.harvard.edu/gazette/story/2011/10/breathing-easier-with-lung-regeneration/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4212493/
- http://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(17)31317-X/pdf
- https://www.researchgate.net/publication/251671491_Strategies_for_lung_regeneration
- https://www.researchgate.net/publication/51043294_Molecular_basis_of_lung_tissue_regeneration
- https://respiratory-research.biomedcentral.com/track/pdf/10.1186/s12931-016-0358-z?site=respiratory-research.biomedcentral.com