Akciğer Enfeksiyonları Sebep Olan Etkenler ve Tanısı
Akciğerde meydana gelen enfeksiyon sorunun birçok nedenive türü bulunur. Uzmanlarda bunların belirlemesini yaptıktan sonra gerekli tedaviye başlar.
İçindekiler
Akciğer Enfeksiyonu Nedenleri
Enfeksiyonların sebebi çoğu zaman alveollerin veya akciğer dokusunun bakterilerle, nadiren virüsler, mantarlar veya parazitler ile oluşan bir enfeksiyondur. Bunun yanı sıra, bazı akciğer iltihapları solunan gazlardan, tozlardan veya radyasyon tarzında farklı uyaranlardan da kaynaklanıyor olabilir. Akciğerlerin belirli bölümlerinde belirgin düzeyde dolaşım bozuklukları meydana geldiğinde tümör ya da yabancı cisimler tarafından tıkanabilir. Bu tıkanmadan kaynaklı olarak akciğerlerin bazı bölümlerinde iltihaplanmalar meydana gelebilmektedir.
Bunların yanı sıra aspirasyon akciğer iltihaplanması, mide asidinde veya mide içeriklerinde trakeaya kadar eninde sonunda girer. Bu durum akciğerlerin doku kısımlarına zarar vererek iltihaplı bir doku meydana getirir. Bilinçli şekilde yaşamayan kişiler özellikle bu sorun konusunda risk altındadır. Hastalığın etkisi altında kalmış olan hastalarda ağız ve boğazda bulunması gereken motor becerileri sınırlıdır ve yutkunma refleksinde hassaslık da bulunur. Tüketilen besinler trakea değil beslenme tüpünde kalacaktır. Bundan dolayı kusma, yemek borusunda mide suyundan kaynaklı reflü oluşur. Emilen besinlerde direkt olarak akciğer dokusuna zarar verir.
İnfeksiyöz akciğer iltihaplanmaları da dolaşım sisteminde bulunan patojenlerdir. Bu duruma örnek verecek olursak;
Bir kişide solunum ile alakalı enfeksiyon durumu mevcutsa öksürme, hapşırma ve damlacıklar için sayısız şekilde mikropları serbest bırakmak adına yeterlidir. Bu mikroplar çevrede bulunan kişiler tarafından solunabilirler ve solunum sisteminde kolonize olabilirler. Akciğerlerde meydana gelen bu sorunlar damlacık enfeksiyonu ve buna benze enfeksiyonlar ile birbirlerine bağlıdır. Farklı bakteri türlerinden kaynaklı olarak tetiklenebilirler. Ayriyeten fungallar, virüsler ve parazitlerden kaynaklı olarak da tetiklenebilirler.
Akciğerlerde enfeksiyon neden olur kapsamında hastanelerdeki enfeksiyonlarda risk oluşturur. Hastanelerden kaynaklı olarak oluşan hastalıklara nozokomiyal adı verilir. Bu enfeksiyonlar genelde yoğun bakım ünitelerinde bulunur. Yoğun bakım ünitesinde bulunan kişiler genelde ağır hastalıkları olan kişilerdir. Bundan kaynaklı olarak bağışıklık sistemleri kendilerini çok fazla koruyamaz. Diğer yandan trakeada bir tüp aracılığı ile uzatılan mekanik ventilasyon tarzında bazı terapötik tedaviler pnömoni alma riskini artırma özelliğine sahiptir. Trakeostomi tüpü bronşlar ile treka temizlemek için gereken öksürme dürtülerini düşünülenden daha fazla etkiler. Hastanelerden kapılan enfeksiyonların patojenleri nadirde olsa, çoklu antibiyotik ilaçlarına karşı dirençlidir. Stafilokoklar veya enterokoklar tarzında zorlu olan mikropları tedavi etmek düşünülenden daha zordur.
Bulaşıcı olmayan enfeksiyonlar, akciğerde oluşan bazı enfeksiyon türleri bulaşıcı değildir. Akciğerde enfeksiyon nedenleri kapsamında alerjik durumlardan, metal buharlarından, ciğerlere giren gazlardan ve kimyasal tahrişten kaynaklanırlar. Ayriyeten iyonize edilen radyasyonda bu duruma sebep olabilir.
Akciğerde enfeksiyon neden olur, diğer nedenleri ise aşağıdaki gibidir;
- Bronşlarda bulunan salgı
- Hava yolarına takılan yabancı cisimler
- Akciğer tümör çeşitleri
- korozif irritanlar, duman, gazlar ile solventler
- Radyoterapi uygulaması
- Kalp yetmezliği
- Pulmoner emboli sonrasında tromboz
- Vücuttaki diğer iltihap çeşitleri
Risk Altında Olanlar ve Semptomları
- Küçük çocuklar ve bebekler
- Yaşlı kişiler
- Fiziksel zayıflığı olan kişiler
- Kronik hastalıkları olanlar
- Kalp sorunu olanlar
- Diyabetli kişiler
- AIDS hastalığından kaynaklı olarak zayıflamış bağışıklık sistemine sahip kişiler
- Sigara ve alkol kullanımı yapanlar
Semptomlar
- Ani şekilde ateş
- Titreme
- Ağır hastalıklar
- Solunum sorunları ve hızlı şekilde solunum
- Tırnaklarda ve dudak kısımlarında mavimsi renklenme
- Kanlı balgam çıkarma
- Göğüs ve sırt bölgesinde şiddetli ağrı ve huzursuzluk
- Plevral boşlukta sıvı birikmesinden dolayı plevral efüzyon
Akciğer iltihaplanmalarının yaklaşık olarak % 20’lik kısmı atipiktir, yani akciğerlerin bağ dokularında etki yaratır. Atipik akciğer enfeksiyonlarının belirtileri arasında; nefes darlığı, vücut ağrısı, baş ağrısı, siyanoz ve kuru öksürük bulunur. Bu belirtiler dışında bazı hastalarda sinir sistemi sorunları, eklem ağrıları, deri döküntüleri kusma ve mide bulantısı da gözlemlenebilir.
Teşhis
Uzman hekime başvuran hastalar öncelikli olarak klinik şekilde muayene edilir. Ardından diğer tıbbi incelemeler yapılır. Bunlar;
Uzman hekime başvuran hastalar öncelikli olarak klinik şekilde muayene edilir. Ardından diğer tıbbi incelemeler yapılır. Bunlar;
- Akciğerlerin iltihaplı sızıntısının gözlemlenmesini sağlayacak göğüs röntgenleri
- Bronştan doku numunesi
- Bilgisayarlı tomografi
- Kan testleri
- Akciğerlerde bulunan gaz değişimi değerlendirmeleri
- İdrar testi
Yapılan test ve tetkiklerden sonra uzman hekimler tedavi için gerekli planlamayı yaparak hasta ile paylaşır. Bu süreçte her türlü detaya uymak gerekmektedir.
Kaynaklar
- http://www.vitanet.de/krankheiten-symptome/lungenentzuendung/ursachen-risikofaktoren
- https://www.meine-gesundheit.de/krankheit/krankheiten/lungenentzuendung
- https://www.netdoktor.de/krankheiten/lungenentzuendung/
- https://www.apotheken-umschau.de/Lungenentzuendung#Ursachen
- https://www.jameda.de/gesundheit/atemwege/fieber-schuettelfrost-atemnot-bei-typischen-symptomen-einer-lungenentzuendung-sofort-zum-arzt/