Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Adenokarsinom Akciğer Kanseri Tedavisi Seçenekleri Nelerdir?

Akciğer kanseri türleri arasında en sık meydana gelen türdür. Genelde45 yaş altında olan kişiler de ve özellikle sigara kullanımı yapan kişilerde daha fazla meydana gelir.

Akciğer Adenokarsinoması Hakkında 

Akciğer adenokarsinoması küçük hücreli dışı akciğer kanser türleri arasında en yaygın görülen türdür. Küçük hücreli dışı akciğer kanseri akciğer malignitelerinin yüzde 80’lik kısmını oluşturur ve bunların yaklaşık yüzde 50’si adenokarsinomlardır.  Adenokarsinom akciğer kanseri kadınlarda ve 45 yaş altındaki kişiler de fazlasıyla gözlemlenir. Özellikle sigara kullanımı yapan kişilerde daha fazla meydana gelir. Bu genellikle genetik, sigara kullanımı, sigara dumanına maruz kalma ve radyasyona maruz kalma bu hastalığa neden olur.

Hastalığın Belirtileri

Akciğer adenokarsinomaları genellikle akciğerlerin dış kısmı yakınında olan dokularda başlar ve belirtileri meydana gelmeden önce uzun süre orada kalabilmektir. Sonunda meydana geldiğinde belirtileri diğer akciğer kanseri türlerine göre daha azdır. ilerleyen aşamalarında kronik öksürük ve kanlı balgam ile kendini belli eder.

Bundan kaynaklı olarak daha yaygın olan, erken belirtileri bazı kişilerde;

  • Yorgunluk
  • Nefes darlığı
  • Üst sırt ve göğüs ağrısı ile ortaya çıkabilir.

Teşhis ve Yaşam Süresi 

Akciğer adenokarsinom hastalığı çoğunlukla kötü tanımlanan gölge şeklinde röntgen filminde anormallikler görüldüğü zaman tespit edilir.  Herhangi bir hastalığın muayenesinde ortaya çıkacak olan akciğer adenokarsinomun erken teşhis edilmesi yaşam süresi açısından oldukça önemlidir. Erken dönemde fark edildiği zaman tedavisi daha kolay şekilde gerçekleştirilir. Bu sayede yaşam süresi daha uzun ve sağlıklı şekilde ilerler. İlerleyen dönemde fark edildiği zaman tedavisi daha zor hale gelir. Bundan dolayı da yaşam süresi açısından sağlıklı bir süreç hastayı beklemez.

Kanserden şüpheleniliyorsa, aşağıdakiler de dahil olmak üzere hassas tetkikler kullanılabilir;

  • Göğüs grafisinde çok  küçük anormallik tespit edebilme özelliği bulunan bilgisayarlı tomografi (BT taraması) , göğüs taraması
  • Görüntü oluşturmak adına manyetik alanlar kullanan manyetik rezonans görüntüleme (MRI)
  • Bronkoskopi, akciğerlerde bulunan büyük hava yollarının görsel olarak incelenmesi adına boğazın içine esnek bir kapsam sokulması prosedürüdür.
  • Kanserin hiperaktivite alanlarını kanser hücreleri ile görülebilen pozitron emisyon tomografisi (PET taraması)

Öksürük, tükürük ve mukus örneğinin bulunduğu balgam sitolojisi de kullanılabilmektedir. erken kanser teşhisinde daha az faydalı olduğu düşünülen bir uygulamadır.

Tedavisi 

Kanser dört aşamada aşağıdaki şekilde sınıflandırılır;

  • Aşama 0: Kanser henüz invaziv değildir.
  • Gizli akciğer kanseri: kanserli hücreler balgamda bulunur, ama görüntüleme çalışmaları akciğerlerde bir tümör olarak görülür.
  • Evre 1: kanserli hücreler lokalizedir ve herhangi bir lenf düğümüne yayılmamıştır.
  • Aşama 2: kanser lenf düğümlerine, akciğerlerin astarına veya akciğerlerin ana geçiş yollarına kadar yayılmıştır.
  • Aşama 3: kanserin yakındaki dokuya yayılır. 
  • Aşama 4: kanser vücudun diğer bölgelerine yayılır.

Tedavi seçenekleri

Hastalığın evresine bağlı olarak, tedavi aşağıdakilerin birini veya bir kombinasyonunu içerir;

  • Ameliyat erken evrelerinde ya tek başına ya kemoterapi ve / veya radyoterapi eşliğinde sunulabilir. Kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarının birçok yan etkisi bulunur. Bu yan etkilerin ortadan kaldırılması adına belli başlı uzman doktor tedavi seçenekleri sunar.
  • Kemoterapi; radyasyon tedavisi ile beraber ya da ameliyattan önce, sonra tek başına kullanılabilir. Bu tarz kararları uzman doktor gerekli tetkikleri yaptıktan sonra verecektir.
  • Hedeflenen tedaviler; spesifik genetik mutasyonlara saldırmak adına tasarlanmış ilaçların kullanımlarıdır. Kanser hücreleri ütünde spesifik proteinleri tanımak var olan hücrelerinin çoğalmasını engellemek adına  kullanılan ilaçlardır. Kullanılacak olan seçenekler şunlardır: Tarceva (erlotinib), Gilotrif (afatinib), Iressa (gefitinib), Xalkori (krizotinib), Alectinib (alecnensa), Zykadia (ceritinib) ve Tagrisso (osimertinib).
  • Radyoterapi; kanseri tamamen tedavi etmek adına veya metastatik kanserli hastalarda semptomları kontrol etmek adına kullanılabilen bir uygulamadır. Amacın ulaşamadığı daha küçük kanserler için stereotaktik vücut radyoterapisi (SBRT) ya da proton terapisi olarak bilinen daha hedefli tedavi biçimleri kullanılabilir.
  • İmmünoterapi; kanser ile savaşmak adına vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirmeyi amaçlayan bir tedavi şeklidir. Mevcut seçenekler arasında Keytruda (pembrolizumab), Opdivo (nivolumab)  ve Tecentriq (atezolizumab) sayılabilir.
  • Yapılacak olan uygulamaların tamamında uzman doktorun tüm söylediklerine dikkat edilmesi çok önemlidir. Bu sayede hastalığın tedavisi konusunda başarıya ulaşmak mümkün hale gelir.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...