Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Nefes Darlığı İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Nefes darlığı ihmale gelmeyen çeşitli hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan ve her zaman doktor kontrolünde olmayı gerektiren bir rahatsızlıktır.

Nefes Darlığı İçin Doktor Seçimi

Nefes kesilmesi yakınması ile birlikte öksürük de varsa astım ya da KOAH olabileceği düşünülmeli ve hekime başvurulmalıdır. Yine öksürük, balgam, ateş ile birlikte nefes kesilmesi varlığında zatürre söz konusu olabileceğinden hemen bir hekime gidilmelidir. Nefes kesilmesi beraberinde göğüs ağrısı- nefes alıp vermekle batma şeklinde göğüs ağrısı, akciğer zarları arasında sıvı ya da hava toplanmasını düşündürür ve ciddi bir durumdur, hekime başvuru gereklidir. Nefes kesilmesi ile birlikte uykuda horlama uyku, apne sendromunu düşündürür ciddi bir sağlık problemidir. Kişi sabahları yorgun kalkar, gün içerisinde uyku hali ve gece uykuda da aynı şekilde nefeste kesilme, durma veya gürültülü horlama gibi belirtilerde görülebilir. Ani nefes kesilmesi varlığında acil müdahale gerekebilir. Hava yollarının ani tıkanması, yabancı cisim kaçması, akciğer embolisi, ağır astım atağı durumlarında ani gelişen nefes darlığı, nefes kesilmesi söz konusu olup acil müdahale gerekeceğinden hemen sağlık kuruluşuna başvurmak gereklidir.

Nefes darlığı zaman zaman her insanın yaşadığı sağlık sorunları arasında gösterilebilir. Tabi bunu sadece sağlık sorunu olarak değil çeşitli aktiviteler sonrasında nefes almada zorluk yaşanabilir. Fiziksel olarak koşma, hızlı yürüme, yokuş tırmanma gibi vücudu yoran aktiviteler sonrası nefesinizin kesildiğini hissedebilirsiniz. Bir müddet dinlendikten sonra nefesinizin tekrar düzene girerse korkulacak bir durum olmadığını anlayabilirsiniz.çünkü hastalıklı bir süreç değil,normal bir süreçtir.

Nefes darlıkları bazen Nöbetler halinde de gelebilir, Sürekli nefes darlığı ise Genellikle ağır kalp, dolaşım ve solunum yetmezliklerinin ileri evrelerinde görülmektedir. Göğüs ağrısı Nefes almada güçlük,nefes darlığı için hangi doktora gitmeliyiz’e kısaca Nefes darlığı ve nefes alırken hırıltılı ses varsa Pek çok ilde bulunan göğüs hastalıkları hastanelerine gidebileceğiniz gibi diğer hastanelerdeki göğüs hastalıkları ve cerrahisi bölümüne de randevu alıp gidilebilir.

Nefes Darlığında Yardım Almamız Gereken Durumlar

İnsanlar nefes darlığını birden fazla yaşadıklarında hemen bir doktora başvurmaları gerekir ve gerekli testler yapıldıktan sonra ilaç yöntemi veya spor ile fazla kilolarınızdan kurtulması sağlanır. Nefes darlığına neden olan aktivitelerden kaçınmak veya daha yavaş hareketlerde bulunmak oldukça mantıklı olacaktır. Akciğerlerin yeterli oksijen sağlayamadığı du­rumlarda ortaya çıkar. Solunum güçlükle ve rahatsız bir biçimde gerçekleşir.

Sadece fiziksel aktiviteler değil, astım benzeri hastalıklarda nefes darlığına neden olabilir. Yorucu ve ağır bir işte çalışanların nefes nefese kalmaları normal bir durum olduğundan bu kişiler doktora başvurmazlar. Fakat fiziksel bir zorlanma dışında nefes darlığı meydana geliyorsa hekim kontrolünde olmak hastalarda ciddi nefes darlığı, göğüs ağrısı şikâyetleri oluşuyorsa Bu tip hastaların vakit kaybedilmeden uzman bir merkez tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Hemen gidilirse Farklı hastalıkların oluşmasına da engel olacaktır. Nefes darlığı hekimden yardım istenmesi ve kontroller gerektiren bir rahatsızlıktır.Her şeyden önce nefes darlığını doğru tanımlamak ve saptamak gerekir.

Göğüs kafesinin maruz kaldığı sorunlar ve bu kafesin içerisinde yer alan organların uğradığı hasarlar sonucunda meydana gelen hastalıkların cerrahi tedavi metotları ile tedavi edilmesini içeren bilim göğüs cerrahisidir. Nefes darlığı için hangi bölüme gidilir veya  nefes darlığına hangi bölüm bakar sorusuna cevap olarak göğüs kafesinin içinde bulunan akciğerler ve göğüs duvarı rahatsızlıkları ile diyafram hastalıkları göğüs cerrahi bölümü uzmanlarınca tedavi altında alınmaktadır. Doğumsal ya da sonradan meydana gelen göğüs kafesini ve içindeki organları etkileyen her türlü sağlık probleminin tanı ve tedavisini göğüs cerrahisine gidilmelidir.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 oy, ortalama: 1,00 puan
Loading...