Pulmonoloji: Göğüs Hastalıkları

Akciğer Kanseri Olan Kişilerin Beslenme Konusunda Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?

Akciğer kanseri olan kişilerin uzmanların ve Erkan Topuz gibi kişilerin tavsiyelerine uyması hastalığın seyri açısından önem taşır. Bu sayede sağlıklı bir yaşama geçirmek mümkündür.

Beslenme

D vitamini

D vitamini güçlü diş ve kemik oluşturmak için kalsiyumu emmeye yardımcı olur. Bu yağda çözünen vitamin kansere karşı da oldukça önemli düzeyde koruma sağlar. Yapılan araştırmalar D vitamininin kanserli hücrelerin büyümesini engellediğini öne sürmüştür. D vitamini genelde sütle ilişkiliyken, yüksek konsantrasyona sağlar. Yumurta tüketmek ve güneşi ışınlarından yardım almak bu konuda fayda sağlayacaktır. Vücudun% 40’ını güneş kremi olmadan maruz bırakmak 10 dakika içinde 5.000 IU kadar D vitamini almaya olanak sağlar.

Çay

Çay içmeyi seven kişiler bazı kanser türlerine faydalı olduğunu da bilmelidir. Bitki kökenli gıdalar gibi, çay antioksidan etkileri ile bilinen flavonoidleri de içermektedir. Özellikle kuempferol olan flavonoid kansere karşı koruyucu etkiler göstermektedir. Çay tüketimi kışın sıcak şekilde yapılırken, yaz aylarında da soğuk seçenekler kullanılmalıdır. Yılın her mevsiminde çay keyfini çıkartmak gerekir. Tabii ki çayın tüketimini de gün içinde abartmadan yapmak gerekir. 

Sebzeler

Çocuklar çok sevmese de akciğer kanseri için çocukluktan itibaren lahana, şalgam, yeşillikler, karnabahar, brokoli ve turpgil sebzeler kanseri önlemeye yardımcı olabilir.Laboratuarlarda yapılan deneylerde turpgil tarzındaki sebzelerin kanser öldürme etkisi olduğu ortaya çıkmıştır.

Zencefil

Uzun süre süren mide bulantısını bastıran bu popüler baharat kanser ile savaşmak için birebirdir. Araştırmacılar sonucunda doğrudan kanser hücreleri üzerinde etki sağladığını ortaya çıkartmıştır. Zencefilin kanser hücrelerini bir şekilde öldürebilme yeteneğinin bulunur. Apoptozda, kanser hücreleri esas olarak çevreleyen hücrelere zarar vermeden intihar  ederler. Zencefil bal ile kurabiyeler içinde ve yemeklerde kullanılabilir. Yemeklerde ve kurabiyelerde toz baharat kullanımı yapılmalıdır. Ayrıca yemeklerde toz zencefil diğer baharatlar ile sos yapmak içinde kullanılabilir.

Erkan Topuz Tavsiyeleri

BEYAZ ekmekten uzak durun

‘Beyaz bundan kaçınmak çok önemlidir. Çünkü beyaz un içinde bulunan 14 adet kanserojen madde var. Beyaz ekmek yerine çavdar, yulaf,  buğday, arpa ekmeği kullanımı yapılması gerekmektedir.

Çocuklara Balık Yedirin

Özellikle çocukluk döneminden itibaren balık yemeyi alışkanlık haline getirmek gerekir. Balık günümüzde var olan en faydalı gıdalar içinde yer alır. Haftada en az 2 gün balık tüketilmesi gerekmektedir.

Hormanel Gıdalardan Uzak Kalmak Gerekir

Hormonal gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekir. Çocuklar özellikle doğduğundan itibaren hormon içeren gıdaları fazlasıyla almaktadır. Kanserli hücrelerin en önemli nedenlerinden bir tanesi hormonlu gıdalardır. Bundan dolayı kız çocukları 8-9 yaşında adet görmeye başlamaktadır. Bu çocuklarda kanser olma ihtimalleri, 13-14 yaş aralığında adet gören çocuklara göre daha fazladır. Kadınlarda hormonlu gıdalardan dolayı adetten 50 ila 55 yaşında kesilmektedir.

Yetişkinler Fazla Süt Tüketmemelidir 

Çocuklar büyüme çağında fazla süt tüketmelidir. Anne ve babalar bu konunun üzerinde durmalıdır. Yetişkinler ise süt tüketme konusunda kendini sınırlamalıdır. Yapılan araştırmalar sonucunda gün içinde 1 bardak süt içen kişi ile günde 3 bardak süt içen kişi arasında fark olduğunu ortaya çıkartmıştır. Sütü az tüketen kişilerde kanserli hücrelerin daha az meydana geldiği ortaya çıkmıştır. Bundan dolayı özellikle yetişkinlerin süt tüketimi konusunda dikkatli olması gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda da süt tüketiminde katkılı olanlar değil doğal olanlar tercih edilmelidir.

Şeker Kanser Konusunda Zararlıdır 

 Hastalıklara ve kanserli hücrelere sebep olan önemli maddelerin içinde şeker yer alır. Beyaz şeker, baklava, esmer şeker ve diğer tatlılar kanseri tetikleyen, yayılmasını sağlayan etken maddelerdir. Hatta bu konuda yapılmış olan birçok çalışmada bulunmaktadır. Özellikle aşırı düzeyde meyve suyu tüketimi yapmak zararlıdır. Uzmanlar bu konuda özellikle meyvenin posasının ve kendisinin tüketilmesini etmektedir. Meyve suları çoğunlukla çok beslenemeyen, çok zayıf olan ve yatağa düşen hastalara verilmektedir. Çünkü bunlar karaciğer yağlanması yapabilir. Gün içinde 7 ila 8 çeşit meyveyi azar azar yemek faydalıdır. Yukarıda bulunan Erkan Topuz tavsiyeleri dikkatli şekilde uygulandığında daha sağlıklı bir sürece devam etmeye olanak sağlanır. Ayrıca bu tavsiyeler tedavi sürecine de fazlasıyla katkı sağlar.

Kaynaklar



Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...