Bronkoskopi Nedir Ve Nasıl Yapılır? Aşamaları Nelerdir? Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Bronkoskopi akciğerde yer alan Bronş ve solunum yollarını incelemek amacıyla uygulanan bir tanı ve tedavi işlemidir. ucunda ışık bulunan ve hastayı rahatsız etmeyecek derecede ince tüplerle yapılan bu işlem özellikle kişinin solunum yollarında tümör veya herhangi bir hastalığa sebep olabilecek mikrop varlığını netleştirmek için yapılan bir işlemdir.
Bronkoskopi Tanımı Ve Uygulanışı
Günümüzde en yaygın olan hastalıklar arasında akciğer hastalıkları mevcuttur. Birçok sebepten dolayı akciğerde birçok hastalık meydana gelebilir. Bu hastalıkların tanısı ve sonrasında da tedavisi yapılmadığı takdirde kötü sonuçların meydana geldiği açıkça görülür. Bronkoskopi işlemi de tam olarak burada devreye girer. Belirlenmiş bir yolla solunum yollarında bulunan mikrobun yol açacağı hastalıkların tanısında kullanılan bronkoskopi aynı zamanda tedavi amaçlı da kullanılabilir.
Bronkoskopi işleminde kullanılan cihaz, ucunda ışık bulunacak ve kişiyi rahatsız etmeyecek düzeyde solunum yollarından daha ince tüpler şeklinde tasarlanmıştır. Aynı zamanda var olan mercek sayesinde monitöre yansıyan görüntü rahatlıkla izlenebilir. Bu sayede tüpler solunum yollarında rahatça dolaşarak kişiye gerekli bilgileri sunabilir.
Bronkoskopi işleminin kimlere uygulandığı şöyle söylenebilir. Belli başlı belirtiler oluşan kişilere uygulanabilir. öksürükte kan görülme, Balgam ve sürekli öksürük bu belirtilere örnektir. Bunun dışında bronş yaralanmasında ve nefes borusuna tanımsız bir cismin kaçması durumlarında da uygulanan bir işlemdir. ağızdan veya burundan gönderilerek bronş yollarına ulaşılmasında ve gerekenlerin yapılmasında kullanılan bu yöntem tedavi amaçlı da kullanılabilir.
İşlem Aşamaları
Bronkoskopi işlemi yapılmadan en az 4 veya 5 saat önce yemek yenilmelidir. Hasta dinlendirildikten sonra işlemin yapılacağı odaya götürülür. Öncelikle hastaya iğne yapılır. Bu iğne hastanın uykusunun gelmesine sebep olabilir. sonra hastaya öksürüğün meydana gelmemesi için ilaç verilir. İşlem hastanın isteyeceği şekilde (uzanarak, oturarak) yapılabilir. Bu işlemde Bronkoskop adı verilen ince yapıda tüplerden oluşan cihaz kullanılır.
Bu cihaz burun yahut ağızdan geçirilir. Bu nokta da boruların nefes yollarından daha ince yapıda olduğu için hastaların nefes alamamaktan korkmasına gerek yoktur. Gırtlak kısmını da geçtikten sonra işlemin en zor kısmı bitmiş olarak sayılır. inceleme 15 veya 20 dakika sürer. gerekenler yapıldıktan sonra cihaz hastanın boğazından rahatsızlık vermeyecek şekilde çıkarılır.
Bronkoskopi işlemi kesinlikle korkulmaması gereken bir işlemdir. İşlem esnasında ki tek kaygı kişinin öksürmesidir. Bu da ilaçlarla önceden giderilir. Bir diğer nokta ise hastanın genel durumudur. Kişinin el parmaklarına takılan mandal şeklinde ki alet doktora hastanın nabzı ve kan dolaşımı hakkında bilgi verdiğinden hastanın genel durumu doktorun kontrolü altındadır.
İşlem sonrası Bakımı
Bronkoskopi işlemi solunum yollarını ilgilendiren bir işlemdir. Bu sebeple işlem sonrasında ufak tefek sorunlar meydana gelebilir. İşlem sonrasında hasta dinlenmeye alınır ve yanında muhakkak bir görevli bulunmalıdır. Solunum yolları içerisinde yapılan bu işlem gırtlak ve boğaz kısmında uyuşukluğa sebep olmakla beraber işlemden yaklaşık 3 saat sonra bu uyuşukluk yok olur. Ve hasta bu süre içerisinde kesinlikle yiyip içmemelidir.
Bronkoskopi işleminden sonra burundan kanama da meydana gelebilir fakat bu kanama da kısa süre içerisinde yok olur. İşlemin boğaz yollarından yapılması sebebiyle boğazda hafif bir acı ve seste boğukluk veya ses kısıklığı da görülür. Bu tarz belirtiler de yaklaşık olarak 1 ile 2 gün arasında tamamen ortadan kaybolur. Bu sebeple bu belirtiler hastayı korkutmamalıdır.
Hasta belli bir saat aralığında dinlendirildikten sonra eve gönderilir fakat kesinlikle yanında bir refakatçi bulunmalıdır. Eve gittikten sonra gün boyunca dinlenmeli ve ağır işlere kalkışmamalıdır. Hasta balgamında kana rastlayabilir. Bu durum hastayı korkutmamalıdır. Anestezi etkisinin bazen uzun sürmesi sebebi ile kesinlikle araç kullanmamalı, iş makinesi işletmemeli ve alkol almamalıdır. Kişi tüm bunlara dikkat ettiği takdirde eski sağlığına kolayca kavuşur.
Kaynaklar
- http://file.toraks.org.tr/TORAKSFD23NJKL4NJ4H3BG3JH/mesleki-kurslar-2-ppt-pdf/Sedat_Altin.pdf
- http://solunum.org.tr/TusadData/Book/535/30112016114957-05_Bolum_04_Bronkoskopi.pdf
- http://www.jcam.com.tr/files/KATD-462.pdf
- http://file.toraks.org.tr/TORAKSFD23NJKL4NJ4H3BG3JH/kisokulu-ppt-pdf/akkoc.pdf
- http://www.jcam.com.tr/files/KATD-1760.pdf